Rezervări telefonice NON STOP: +4 0752 012 012

Cum functioneaza incarcarea rapida a masinilor electrice

2020-02-13 18:30:00 Autor: Php Rent a Car
Cum functioneaza incarcarea rapida a masinilor electrice


     Ce este încărcarea rapidă și prin ce se deosebește în comparație cu încărcarea obișnuită? Toate bateriile inclusiv cele utilizate în mașinile electrice, disponibile spre închiriere la PHP Rent a Car, folosesc curentul continuu pentru încărcare și descărcare. Rețeaua electrică de la care se încarcă mașinile livrează curent alternativ motiv pentru care acesta trebuie convertit în curent continuu pentru a încărca bateriile. Aceasta este realizată de către un convertor de curent alternativ la curent continuu și este numit încărcător. Încărcătoarele sunt fie integrate în vehicul ca și un convertor interior sau sunt externe vehicului ca de exemplu convertoarele rapide. În prezent toate mașinile electrice sunt dotate cu un convertor electric de dimensiuni mici ceea ce permite încărcarea bateriilor la prizele de curent electric alternativ obișnuite de la reședința proprietarilor. În acest caz, prizele furnizează curentul alternativ pentru încărcătorul integrat în mașina electrică care mai departe încarcă bateriile.

     Pentru a încărca rapid bateriile unei mașini electrice, convertorul de curent alternativ la curent continuu, încărcătorul, trebuie să fie mai mare. Dar un convertor de curent electric mare este mai greu, ocupă mai mult spațiu în mașină și adaugă complexitate și cost la vehicul. Și mai mult, orice componentă dintr-un vechicul trebuie să respecte standardele de calitate auto pentru a asigura o funcționare fiabilă pe toată durata de viață a mașinii, motiv pentru care constructorii auto aleg să doteze vehiculele cu convertoare electrice de dimensiuni mici și încete la încărcare. Încărcarea rapidă este diferită, este folosit un încărcător electric extern care face conversia de la curent alternativ la curent continuu. Acesta este cu mult mai mare, mai greu, mai complex și mai scump decât convertorul integrat în mașina electrică dar și mult mai rapid, motiv pentru care sunt numite „încărcătoare rapide de curent continuu” sau doar „încărcătoare rapide”. Un încărcător rapid obișnuit furnizează 50 kW de curent iar această putere încarcă bateriile unei mașini electrice de pâna la 15 ori mai repede decât convertorul integrat. Noua generație de încărcătoare rapide, instalate în incinta biroului PHP Rent a Car de la aeroportul internațional Avram Iancu din Cluj Napoca, a fost introdusă în anul 2018 și este capabilă să livreze 175 de kW. Această rețea de încărcătoare va fi îmbunătățită în viitor și va fi capabilă să livreze 350 de kW.

     Bateriile dintr-o mașină electrică se compun dintr-un număr mare de „celule”. O singură celulă este asemănătoare cu o baterie reâncărcabilă de tipul AA sau AAA pe care consumatorii le folosesc în aparate foto, telecomenzi, termostate, tensiometre electronice și în multe alte aparate. Într-o mașină electrică sute sau mii de astfel de baterii sunt conectate in serie și astfel puterea lor se însumează. De exemplu, mașina electrică Model S de la Tesla, care are un pachet de acumulatori care generează 85 de kWh, conține peste 7000 de celule individuale. La un BMW i3, pe care PHP Rent a Car dorește să-l aducă în flota sa de mașini pentru închiriat din Cluj, acumulatorul dezvoltă o putere electrică de 21.6 kWh dintr-un număr de 96 de celule individuale, dar aceste celule sunt mai mari decât cele utilizate de Tesla. Pachetele de baterii din mașinile electrice actuale sunt proiectate să suporte capabilitățile de încărcare rapidă.

     Capacitatea acumulatorilor unei mașini electrice nu este utilizată niciodată în proporție de sută la sută. De exemplu la BMW i3 capacitatea disponibilă de la acumulatorul de 21.6 kWh este de aproximativ 19 kWh sau peste 90% din capacitatea totală. Diferența de 2.6kWh este folosită ca rezervă pentru a amortiza impactul pe care îl au ciclurile de încărcare și descărcare. Toate acestea sunt gestionate de către Sistemul de Management al Bateriei sau BMS și este complet ascuns șoferului. Viața bateriei este influențată de mulți factori ca de exemplu temperatura, vârsta, capacitatea, chimia, și numărul de cicluri de încărcare și descărcare. Din experiența mașinilor electrice oferite spre închiriere, PHP Rent a Car a observat că încărcările la stațiile rapide nu afectează în mod negativ durata de viața a bateriei.

     În timpul încărcării electrice rapide are loc o comunicare continuă între Sistemul de Management al Bateriei și stația de încărcare rapidă. În acest timp, Sistemul de Management al Bateriei transmite stației de încărcare rapidă ce viteză de încărcare este permisă pentru bateria respectivă. Viteza de încărcare se exprimă de obicei în kilowati sau kW. Încărcarea rapidă a unei mașini electrice timp de o oră la capacitatea de 50 de kW, pune 50 de kWh de energie în pachetul de acumulatori respectiv. În medie, PHP Rent a Car a constatat că o mașină electrică utilizează 1 kWh pentru fiecare 5 kilometri parcurși. Unii producători auto ca de exemplu Tesla, exprimă viteza de încărcare în autonomia câștigată pe ora de încărcare. Astfel 50 de kW înseamnă aproximativ o autonomie de 250 de kilometri pentru una oră de încărcare.

     Dacă doriți să închiriați o mașină în Cluj Napoca sau de la aeroportul internațional Avram Iancu în scop de afaceri sau turism, PHP Rent a Car vă oferă o gamă variată de vehicole pe gustul tuturor.


Pentru rezervări NON-STOP vă rugăm să ne contactați:

0752012012
office@phprentacar.ro